Rengöring i diskmaskin
Ibland behöver man rengöra besticken extra noggrant beroende på hur de har använts. Det är också bra att separera varje del av besticken vid rengöring för bästa resultat.
De flesta bestick kan diskas i maskin eller för hand om så önskas, var noga med att torka besticken snarast efter diskning. Om de lufttorkas bör de inte stå tätt ihop i bestickkorgen och om de diskas i maskin bör luckan öppnas så att inte besticken står i varm fuktig miljö. När det gäller bestick med trä eller plastskaft ska du helst diska dessa för hand, detsamma gäller bestick med förgylld dekor.
Rätt rengöring kommer att hålla besticken i gott skick. Genom att följa dessa råd kan du kunna undvika vanliga problem med bestick. Du får ett bättre resultat och längre livslängd på besticken om du rengör dem på rätt sätt.
Rostfläckar och små mörka fläckar
Nya bestick är inte helt skyddade mot fläckar och kräver därför extra uppmärksamhet. Fläckar uppstår ofta när besticken väl har stått odiskade en längre tid. Ibland behöver man ta bort fläckar för att bevara bestickens utseende. Rätt hantering kommer att minska risken för fläckar.
Rostfria bestick har hög rostbeständighet, men det betyder inte att det aldrig rostar. Rostfria fläckar och små mörka fläckar kan uppstå om besticken ligger odiskade, speciellt med salt, starkt kryddade eller syrliga matrester kvar. Fläckar kan också uppstå om bestick av olika material står tätt i diskkorgen under diskning i maskin. Då uppstår en elektrisk spänning vilket medför korrosion, en slags frätning. Tänk därför på att besticks knivblad av kromstål inte bör stå tätt intill en gaffel av kromnickelstål. Av samma skäl bör inte besticken ligga i ”blöt” i den rostfria diskbaljan. Ställ inte bestick av olika material i samma fack i bestickkorgen och ställ alltid knivarna för sig eftersom de är känsligare för angrepp än övriga bestick. Fläckarna uppkommer tydligast på nya bestick, efter en tids använding har en skyddande oxidhinna bildats på besticket, som gör att ytan inte är lika känslig.
Fläckar kan putsas bort med polermedel avsett för rostfritt stål, med till exempel skurkräm polerar du bort korrosionsfläckar på ett ögonblick. (Skurkräm finns i alla välsorterade mataffärer av märket Jif.) Man kan också ”testa” att polera bort fläckarna med en scotch-brite svamp. (Ok att använda den något ”ruffa” sidan) Undvik grova rengöringssvampar som kan repa och stålull som består av järn som kan ge rostskador.
Mörkfärgade beläggningar
Ibland behöver man göra en grundrengöring för att ta bort envisa beläggningar på bestick. Det händer att bestick mörkfärgas, detta gäller framför allt bestick av kromstål. Vissa rätter kan ge en blåskiftande hinna typ rätter som gröt och pasta samt att kaffe/te kan ge en mörk hinna. Förutom daglig diskning behövs det eventuellt en grundrengöring då och då. Koka besticken i en stor rostfri gryta med en blandning av maskindiskmedel eller vanligt vittvättmedel och vatten. (1/2 dl pulver per liter vatten). Koka upp vattnet och häll i pulvret och lös upp det ordentligt innan besticken läggs i grytan. Koka i ett par minuter, diska och skölj sedan som vanligt och torka. Rätt rengöring kommer att återställa bestickens glans. Genom att följa dessa råd kan du kunna undvika att beläggningar uppstår igen.
Allmänna skötselråd kokkärl & stekpannor
Det finns flera olika typer av kokkärl och stekpannor, och skötselråden kan variera beroende på material och användningsområde. Ibland behöver man rengöra kärlet extra noggrant, särskilt om det använts till mat som lätt bränner fast eller om det har stått oanvänt en längre tid. Rätt skötsel kommer att förlänga kärlets livslängd och göra att det håller längre. Genom att följa dessa råd kan du undvika vanliga problem med kokkärl och får ut mer av dina kärl om du tar hand om dem på rätt sätt.
Innan första användningen rekommenderar vi att kärlet diskas ur för hand med ljummet vatten och diskmedel för att få bort eventuella rester från produktionen.
Vid inbränning av en gjutjärnspanna bör du applicera ett tunt lager olja på pannan innan du sätter in den i ugnen, för att skapa en skyddande non-stick yta.
Överhetta aldrig din belagda panna eller gryta. Non-stick funktionen kan då förstöras och kärlet upplevs “strävt”. Använd aldrig metallredskap i ett belagt kärl utan använd trä eller plastredskap. Den belagda pannan är mer förlåtande och ger alltid ett bra stekresultat. Lagom stektemperatur är när smöret tystnar i stekpannan, då är temperaturen ca 170 – 180 grader. Låt alltid kärlet svalna innan rengöring. Kärlet diskas med fördel i ljummet vatten med diskmedel, inte i diskmaskin.
Vid användning av rostfria kärl bör vattnet saltas först efter det kokat upp, för att undvika vita fläckar i botten. Använd alltid matfett vid stekning för att få en fin stekyta. Den rostfria pannan är inte lika förlåtande som en belagd då maten kan fastna till en början men släpper så fort porerna stängs. För att få bort eventuell inbränd mat bör kärlet diskas så snart som möjligt efter användning med ljummet vatten och diskmedel. Fungerar inte detta kan ett tips kan vara att koka upp vatten och ha i lite citronsyra (ca 1/2 matsked räcker) så blir kärlet skinande rent igen.
Ett kärl som upplevs fungera sämre än tidigare på induktion kan behöva rengöras på undersidan från eventuella avlagringar (Ex. sot från gaspis eller inbränt fett) som kan påverka magnetismen.