fbpx

Inga produkter i varukorgen.

Skatteregler för företagsgåvor / företagsjulklappar

För att underlätta för dig har vi sammanfattat lite information om vilka regler som gäller för att ge bort gåvor som företagsgåvor, minnesgåvor och julklappar till anställda och kunder.

Som huvudregel är gåvor från arbetsgivaren alltid skattepliktiga, under vissa förutsättningar är dock jul-, jubileums- och minnesgåvor skattefria.

Tidningen DI har gjort en undersökning tidigare som visar att sju av tio chefer väljer att ge julklappar till sina anställda. TINGS sortiment av julklappar hittar du med ett enkelt tryck HÄR, det kan vara alltifrån gåvokort där mottagarna själv väljer sin gåva – från köksartiklar till en exklusiv weekendbag i skinn.

Julgåvor till anställda

En julgåva är endast skattefri om värdet inte överstiger 500 kr inklusive moms, fraktkostnaden räknas inte in i det värdet. Skulle gåvan överstiga värdet blir den dock skattepliktig från första kronan. Viktigt att komma ihåg är att julgåvan inte heller får vara kontanter. Pengar såsom check eller postväxel är ej skattefritt. Dessutom måste du som arbetsgivare ge alla anställda, eller huvuddelen av de anställda samma gåva för att skattefrihet ska gälla.

TIPS PÅ FÖRETAGSGÅVOR

Gåvor till kunder & leverantörer

Kundgåvan är enligt huvudregeln inte avdragsgill som en kostnad. Men det finns som alltid speciella undantag. Du får nämligen göra avdrag för reklamgåvor och representationsgåvor. Då tänker man kanske: Vad är då skillnaden mellan en reklamgåva och representationsgåva? Låt oss reda ut begreppen nedan:

Reklamgåva är en present av ett ”obetydligt värde”. Produkten du ger bort bör ha en anknytning till givarens verksamhet på ett eller annat sätt. Men det är även okej att du ger bort enklare presentartiklar, så länge du märker dessa med din verksamhets logotyp eller varumärke. Vanliga artiklar att ge bort hos oss är väskor. Se väskor här.

Representationsgåva finns med, och vad är det? Jo, det är en gåva som du kan lämna för att inleda eller bibehålla en affärsrelation med en kund och/eller leverantör. Som exempel på representationsgåva kan vi nämna Sleven Nils eller Markus Lökhackare. Två gåvor till ett lägre värde som kan lämnas i omedelbar anslutning till ett representationstillfälle. Gåvan skall ges i syfte utan krav på ökad försäljning.

Minnesgåvor till anställda

Du som arbetsgivare kan vid olika tillfällen vilja uppvakta dina anställda med en minnesgåva.
Jubileumsgåvan – 1 500 kronor
En gåva som ges i samband med att ett företag firar 25-, 50-, 75-, 100-årsjubileum och så vidare.

Minnesgåvan – 15 000 kronor

När individen firar något – exempelvis fyller 50 år eller går i pension. Denna gåva kan med skattefrihet ges av en arbetsgivare två gånger under en anställning varav den andra gåvan ska ges vid anställningens upphörande.

Vill du läsa mer om skatteregler? Klicka här för att komma till Skatteverkets hemsida.

TIPS PÅ FLER FÖRETAGSGÅVOR

Kontakta oss

Fyll i formuläret för att komma i kontakt med oss.

Såhär hanterar vi er information: tings.se/integritetspolicy/

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå