Inga produkter i varukorgen.

Minnesgåvor och jubileumsgåvor

Jubileumsgåvor – När företaget jubilerar

En jubileumsgåva som ges till en anställd när företaget firar 25-, 50-, 75- eller 100- årsjubileum är skattefri om gåvans värde inte överstiger 1 500 SEK inklusive moms (år 2022/2023). Om gränsbeloppet för en jubileumsgåva överskrids skall hela gåvans värde inklusive moms tas upp till förmånsbeskattning. En jubileumsgåva kan inte lämnas tidigare än i samband med att företaget firar 25-årsjubileum och därefter i 25-års intervaller.

Minnesgåvor – När anställda fyller år eller når en viss anställningstid

När en anställd fyller år är det vanligt att arbetsgivaren väljer att ge en minnesgåva för att visa uppskattning och gratulera. Att ge en minnesgåva kan vara en trevlig gest, men det är viktigt att vara medveten om skattereglerna som måste följas i samband med detta. En minnesgåva är en gåva av minneskaraktär som lämnas till en varaktigt anställd i samband med att den anställde uppnår viss ålder (50 eller 60 år) eller efter en viss anställningstid (minst 25 år). Minnesgåva kan även lämnas när den anställdes tjänst avslutas. Minnesgåva är skattefri om gåvans värde inte överstiger 15 000 SEK inklusive moms (år 2022/2023). Om gränsbeloppet för en minnesgåva överskrids skall hela gåvans värde inklusive moms tas upp till förmånsbeskattning. En varaktig anställning innebär att den anställde har arbetat hos arbetsgivaren i minst 6 år. Om den anställde har jobbat mindre än 6 år, får arbetsgivaren inte ge ut en skattefri gåva.

TIPS PÅ MINNESGÅVOR

 

Hur många gånger får en arbetsgivare lämna en minnesgåva till en anställd?

En anställd får ta emot en skattefri minnesgåva endast vid ett högtidstillfälle plus en gång till om anställningen avslutas. Med andra ord, kan den anställde få skattefri minnesgåva vid högst två tillfällen och ett av dessa tillfällen måste då vara när anställningen upphör. Högtidstillfälle är då den anställde uppnår en vis ålder eller när den anställde har nått en viss anställningstid (minst 25 år). Gåvan ska lämnas i anslutning till den särskilda högtidsdagen. Såsom reglerna är utformade går det inte att ersätta gåvan på 50 årsdagen med en gåva när den anställde fyller till exempel 51 år.

Minnesgåva för den som är anställd i sitt eget aktiebolag?

Reglerna om skattefria minnesgåvor gäller även för den som är anställd i sitt eget aktiebolag och oavsett om det finns fler anställda eller inte. Med andra ord, får du som anställd i ditt eget aktiebolag ge dig själv en skattefri minnesgåva om du uppfyller reglerna, om att uppnå en viss ålder (50 eller 60 år) eller en viss anställningstid (minst 25 år).

Ska minnesgåvor tas upp på lönebeskedet?

Skattefria gåvor som en arbetsgivare lämnar till anställda behöver inte tas upp på lönebeskedet för de anställda eftersom någon förmånsbeskattning inte skall ske. Gåvor till en anställd som utgör en skattepliktig förmån för en anställd skall tas upp på lönebeskedet för den anställde till förmånsvärdet som utgörs av marknadsvärdet inklusive moms. Förmånsvärdet för skattepliktiga gåvor utgör underlag för redovisning och betalning av arbetsgivaravgifter och avdrag för preliminärskatt.

Minnesgåva till en anställd som fyller år – ett perfekt sätt att visa uppskattning

Att visa uppskattning för sina anställda är en viktig del av att skapa en positiv arbetsmiljö och främja teamets sammanhållning. När en anställd fyller år, kan en minnesgåva vara en perfekt gest för att visa att du värdesätter deras arbete och vill fira deras speciella dag. En minnesgåva är inte bara en fysisk present, det är också ett sätt att skapa minnen och visa att du bryr dig om den anställdes välbefinnande. Genom att ge en personlig gåva visar du att du har tänkt igenom presenten och satt in tid och ansträngning för att göra den speciell.

Ett bra exempel på en minnesgåva:

Henrik, som snart fyller 50 år, är anställd i samma företag sedan fyra år tillbaka. I hans fall är en skattefri minnesgåva i samband med 50-årsdagen inte möjlig, eftersom Henrik ännu inte räknas som varaktigt anställd i företaget. När han fyller 52 år är han dock varaktigt anställd i företaget, vilket betyder att arbetsgivaren kan ge en skattefri gåva till Henrik när han så småningom fyller 60 år (förutsatt att han fortfarande är anställd i företaget).

TINGS har ett brett sortiment av gåvokort

På Tings har vi ett brett sortiment av gåvokort som kan användas till minnesgåvor för anställda. Exempel på en bra produkt för avtackning är Markus Exklusiva grytset i 8 delar. Eller varför inte ett fint 3-dels knivset i Damaskus stål.

TIPS PÅ FLER MINNESGÅVOR

Kontakta oss

Fyll i formuläret för att komma i kontakt med oss.

Såhär hanterar vi er information: tings.se/integritetspolicy/

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå